Have

Hassel

Hassel er en løvfældende, flerstammet stor busk eller lille træ med smukke dekorative rakler. De lækre hasselnødder er elsket af mennesker og dyr.
Egern, dormus, jays, spætter og nødtække elsker det. I gunstigt vejr dingler hanraklerne fra grenene allerede i januar. Vintertemperaturerne tiltrækkes ikke.

 

Navngivning
Familien Corylaceae – hasselfamilien
Latinsk navn Corylus Avellana
Engelsk navn Hazel
Fransk navn Noisetier eller coudrier
Tysk navn Haselnuß

Oprindelse
Ordet hassel kommer fra det angelsaksiske haes, som betyder at befale. Hasselstaven var et tegn på autoritet. Corylus er afledt af det græske ord korys, som betyder hjelm og henviser til frugtskallen.
Avellana refererer til Abellana i Lilleasien eller Avelino nær Napoli. Mange hasselnødder dyrkes i begge regioner. De gamle grækere importerede hasselnødder fra Pontus ved Sortehavet som Pontiske nødder.
I Belgien kaldes hasselen også netheze, beardneute, nokke eller platantræ. Navnet på den belgiske by Hasselt siges at være afledt af hasselnødden.

Typer
Corylus avellana ‘contorta’ er en snoet hassel, der ofte plantes foran og i klippehaver.
Corylus avellana ‘aurea’ har blade, der bliver gule om foråret og er meget solelskende.
Corylus maxima ‘purpurea’ også kaldet lambernød er en mørk rødbladet art. Denne noget grove busk er velegnet som baggrundsbeplantning.
Træhasselen Corylus colurna har smukke korklister på stammen.
Corylus fenduk overrasker med mørkebrune prikker på bladet.
C.variegata har delvist hvide kanter.
Der er også den røde zellnød med dekorative nødder med røde indpakningsblade.
Derudover er der dyrket omkring 25 sorter i Europa. En meget god hasselnøddesort er Webb’s Prize Cob. Andre gode sorter er fertile de Nottingham og géante de Halle. Avellana cosford er en god krydsbestøver.
Hasselnødder fra hassel

Botaniske træk
Ved en mild temperatur kan hasselen allerede blomstre i januar som en af ​​de første forårsbebudere med lysegrønne rakler.
Hunblomsterne vises først i februar. Disse er tæt på stammen som upåfaldende knopper med små røde kronestigmas.
Er raklerne meget tidlige og har spredt deres pollen, inden blomsterne kommer frem, vil man desværre kun kunne høste få nødder.
Bladet, der minder meget om elmen, kommer frem i maj og falder først i november.
Nødderne er modne i september/oktober.
Hasselen kan godt lide den fugtige, muldrige jord i ådale eller skovbryn. Grenene er meget fleksible og blev brugt i gamle franske slotte til at bygge løvfældende korridorer i vinmarkerne.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *